admin
on
6 lokakuun, 2023

Kuinka madaltaa kodin hiilijalanjälkeä?

Me kaikki tiedämme, että ilmastonmuutoksesta on tullut yksi 2000-luvun suurimmista haasteista. Ja vaikka saattaa tuntua siltä, että tämä ongelma on meidän yksilöiden ulottumattomissa, se ei ole kokonaan totta. Meillä on voima ja mahdollisuus tehdä suuria muutoksia omien kotiemme sisällä.  Madaltamalla kodin hiilijalanjälkeä pystymme vähentämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja luomaan kestävämmän tulevaisuuden.  Seuraavat vinkit ovat helppokäyttöisiä, taloudellisesti…

Me kaikki tiedämme, että ilmastonmuutoksesta on tullut yksi 2000-luvun suurimmista haasteista. Ja vaikka saattaa tuntua siltä, että tämä ongelma on meidän yksilöiden ulottumattomissa, se ei ole kokonaan totta. Meillä on voima ja mahdollisuus tehdä suuria muutoksia omien kotiemme sisällä. 

Madaltamalla kodin hiilijalanjälkeä pystymme vähentämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja luomaan kestävämmän tulevaisuuden

Seuraavat vinkit ovat helppokäyttöisiä, taloudellisesti säästäviä ja toimivia keinoja joilla voimme kaikki auttaa kääntämään kehityssuuntamme hieman vihreämpään suuntaan. Joten liity meihin ja aloita kodin hiilijalanjäljen madaltaminen jo tänään.

Hanki energiatehokkaat kodinkoneet

Pysymällä ajan tasalla kodinkoneiden energiatehokkuutta koskevista uusimmista tiedoista voit pienentää merkittävästi kodin hiilijalanjälkeä. Kun on aika uusia vanha jääkaappi tai astianpesukone, ota aikaa tutkia energiatehokkaat vaihtoehdot. 

Säästät pitkällä aikavälillä sekä ympäristöä että rahaa investoimalla energiatehokkaampiin kodinkoneisiin.

Energiatehokkaat kodinkoneet voivat tehdä merkittävän eron kotisi energiankulutukseen ja siten hiilijalanjälkeesi. Vaikka ne saattavat tulla hieman kalliimmiksi etukäteen, säästö energia- ja vesikustannuksissa tekevät ne hintansa arvoiseksi. Tässä muutamia esimerkkejä. 

1. Energiatehokkaat Jääkaapit 

Energiatehokkaat jääkaapit käyttävät huomattavasti vähemmän energiaa kuin vanhemmat mallit. Ne voivat auttaa pienentämään sähkölaskuasi huomattavasti, etenkin jos nykyinen jääkaappisi on yli kymmenen vuotta vanha. 

2. Energiansäästöastianpesukoneet 

Vanhempien astianpesukoneiden vaihtaminen energiatehokkaampiin malleihin voi vähentää niiden vedenkulutusta jopa 50 %. Tämä ei ainoastaan vähennä vesilaskuasi, vaan auttaa myös vähentämään energiankulutusta, koska veden lämmittäminen vie paljon energiaa. 

3. Energiatehokkaat pyykinpesukoneet 

Energiatehokkaat pyykinpesukoneet käyttävät vähemmän vettä kuin perinteiset mallit ja ne pystyvät käyttämään alhaisia lämpötiloja tehostetusti, mikä vähentää energiaa, jota käytetään veden lämmittämiseen. 

Valitse energiatehokas lämmitysmuoto

Energiatehokkaan lämmitysmuodon valinta on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää hiilijalanjälkeäsi kotona. Yksi suosituimmista ja kustannustehokkaista lämmitysjärjestelmistä on ilmavesilämpöpumppu

Mikä on ilmavesilämpöpumppu? 

Ilmavesilämpöpumppu on laite, joka siirtää lämpöä ulkoilmasta vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Se on paitsi energiatehokas, myös ympäristöystävällinen, koska sen toiminta perustuu pääasiassa uusiutuvaan energiaan. 

Ilmavesilämpöpumpun edut 

  • Säästää energiaa: Ilmavesilämpöpumppu on erittäin energiatehokas, koska se hyödyntää ulkoilman energiaa kodin lämmittämiseen.
  • Kustannustehokas: Vaikka ilmavesilämpöpumpun hankintahinta on suurempi kuin perinteisen lämmitysjärjestelmän, sen käyttökustannukset ovat huomattavasti pienemmät.
  • Vähentää hiilijalanjälkeä: Koska ilmavesilämpöpumppu hyödyntää uusiutuvaa energiaa, sen käyttö vähentää hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

Vaihtamalla ilmavesilämpöpumppuun voi säästää merkittävästi energiakuluissa ja samalla vähentää kotitalouden hiilijalanjälkeä. Lämpöpumppu on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin ajan mittaan.

Ilmavesilämpöpumpun energiansäästö verrattuna perinteisiin lämmitysmuotoihin 

LämmitysmuotoEnergiankulutus
SähkölämmitysErittäin korkea
ÖljylämmitysKorkea
IlmavesilämpöpumppuErittäin matala

Vaikka kodin energiatehokkuuden parantaminen voi vaatia alkuinvestointeja, pitkällä aikavälillä se on taloudellisesti kannattavaa ja ympäristön kannalta viisasta. Ja mikä parasta, se auttaa sinua pienentämään omaa hiilijalanjälkeäsi.

Vähennä ruokahävikkiä ja kompostoi

Ruokaan liittyy merkittäviä hiilidioksidipäästöjä. Jokainen kilogramma hävikkiin menevää ruokaa tuottaa paitsi taloudellista tappiota myös turhaa hiilidioksidi- ja metaanipäästöä. Tehokas tapa pienentää hiilijalanjälkeä onkin vähentää ruokahävikkiä ja suosia kompostointia. 

Vähennä ruokahävikkiä 

Jokaisella meistä on syytä pysähtyä tarkastelemaan omaa ruokahävikkiään. Ruokahävikin vähentäminen ei ole vain ekologista, vaan säästää myös oman talouden rahaa. Suunnittele viikon ruokalista etukäteen, osta vain tarvitsemasi määrä ruokaa ja hyödynnä ylijäämät esimerkiksi uusissa resepteissä tai pakkaseen laitettavina aterioina.

Kompostoi biojäte 

Jatka ruokahävikin vähentämistä biologisen jätteen ansiokkaalla kompostoinnilla. Kompostointi on maaginen tapa muuttaa keittiön jäte rikkaaksi maaperäksi. Joka kerta, kun hylkäämme biojätettä, hukkaamme potentiaalisia ravinteita, jotka voisivat palata takaisin maaperään. Älä siis heitä ruoantähteitä roskiin, vaan kasaa ne kompostiin. 

Kompostoituminen on prosessi, jossa luonto menee töihin. Mikrobit ja pieneläimet kuten madot, murenevat ja hajottavat biojätteen, luoden tummaa, haisevaa tuotetta, joka on erinomainen puutarhalle. Tämän seurauksena vähennämme jätteiden määrää, mikä edelleen vähentää tarvetta kaatopaikoille ja biojätteiden polttoon, molemmat lisäten hiilidioksidipäästöjä. 

Säästä vettä arjessa 

Monelle meistä, vesi on niin helposti saatavilla, että harvoin pysähdymme miettimään sen kulutusta. Tiedätkö kuinka paljon vettä päivittäin käytät? Onko sinulla tapana jättää hana auki hampaiden harjauksen aikana? Suihkussa vietetäänkö liikaa aikaa? Kaikki nämä seikat voivat vaikuttaa huomattavasti vedenkulutukseenne ja siten hiilijalanjälkeen. Suosittelemme ottamaan käyttöön veden säästötapoja, kuten lyhyemmät suihkut, hanojen sammuttaminen harjauksen aikana ja tehokkaat kodinkoneet.

Myös vuotavat putket voivat lisätä vedenkulutusta. Tarkasta putkien kunto säännöllisesti, ja tee putkiremontti hyvissä ajoin.

Valitse ekologiset siivous- ja pesuaineet 

Viimeinen, mutta ei suinkaan vähäisin tapa vähentää kodin hiilijalanjälkeä, on vaihtaa perinteiset kodinpuhdistusaineet ympäristöystävällisiksi vaihtoehdoiksi. Monet tavanomaiset pesuaineet ja puhdistusaineet sisältävät kemikaaleja, jotka voivat olla haitallisia ympäristölle ja omalle terveydellesi. 

Onneksi on olemassa yhä enemmän valinnanvaraa, kun kyse on ympäristöystävällisistä siivousaineista. Nämä tuotteet eivät ainoastaan vähennä kemiallista kuormitusta kotona, vaan myös minimoida negatiivisia vaikutuksia vesistöihin ja eläimistöön. Muista myös, että siivousvälineitä – kuten rättejä, moppia ja harjoja – ei tarvitse olla uusimassa kokoajan. Käytä nykyiset välineet loppuun ennen uusien hankkimista ja harkitse ekologisesti tuotettuja vaihtoehtoja mahdollisuuksien mukaan.

Yhteenveto – Näin pienennät hiilijalanjälkeäsi vuonna 2023

Kun puhutaan ilmastonmuutoksen torjumisesta, monen mieliin saattaa piirtyä ensimmäisenä kuvia suurista teollisuuslaitoksista ja hiilenpolttolaitoksista. Todellisuudessa kuitenkin jokaisella meistä on mahdollisuus vähentää omaa ympäristökuormitustaan valinnoilla, jotka teemme päivittäin. Tässä yhteydessä puhutaan kodin hiilijalanjäljen pienentämisestä, mikä on tärkeä osa laajempaa ilmastonmuutoksen torjuntastrategiaa. Tämän artikkelin vinkeillä kannat kortesi kekoon taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.