Likaantuivatko vaatteet työpäivän aikana?
Useimmat tahrat saa poistettua nopean toiminnan ja oikeiden tahranpoistoaineiden avulla. Siistit vaatteet on mukavampi pukea päälle, ja niillä kehtaa liikkua ihmisten ilmoillakin.
Etikka, maito ja kananmuna toimivat tahranpoistossa usein paremmin kuin kaupan hyllyltä löytyvät hintavat kemikaalit.
Silläkin on väliä, aloittaako tahran poistamisen kylmällä vaiko lämpimällä vedellä.
Tästä artikkelista löydät parhaat vinkit ympäristöystävälliseen tahranpoistoon.
Löydät lisää muun muassa kodinhoitoon liittyviä ekovinkkejä Kultainto-blogista.
10 vinkkiä työvaatteiden tahranpoistoon
Maanrakennustöissä vaatteille voi roiskua niin öljyä, mutaa kuin kahviakin. Kukaan tuskin lähtee hommiin ykköset yllä, mutta ei työvaatteidenkaan tarvitse näyttää epäsiisteiltä – etenkään, jos tahran voi poistaa helposti ja ilman kalliita tahranpoistokemikaaleja.
1. Öljytahraan tepsii leivinjauhe ja tiskiaine
Öljyn tahrimat paidat ja housut saa puhtaaksi, kun levittää öljyn päälle ensin astianpesuainetta ja sitten leivinjauhetta. Hiero tahraa hetki ja huuhtele saippuaseos sitten pois kuumalla vedellä.
Jos tahra lähti heti, laitat vaatteet pyykinpesukoneeseen ja pese kuumimmassa mahdollisessa lämpötilassa. Jos tahra on vielä havaittavissa, toista käsittely.
Toinen tapa saada öljytahra vaatteesta on murskata sen päälle taululiitua (jos sellainen löytyy kotoa). Parin tunnin vaikutusajan päästä liidun voi harjata pois, jotta vaatteen voisi laittaa pesukoneeseen mahdollisimman kuumaan pesuohjelmaan.
2. Hikitahra lähtee veden ja etikan avulla
Hikitahraan riittää useimmiten liotus ja pesu mieluiten 60 asteen pesuohjelmalla.
Liota hien tahrimia vaatteita vähintään puoli tuntia 10 litran vesiämpärissä, mihin olet hulauttanut myös 2 desilitraa väkiviinaetikkaa.
3. Mustekynätahra katoaa hiuslakalla
Sotkitko paitasi mustekynällä työpäivän aikana?
Työkalupakista tuskin löytyy hiuslakkaa, mutta kotona voi hyvinkin olla purkki tai pari. Mikäli ei ole, saat sellaisen lähikaupasta alle kahdella eurolla.
Ruiskuta mustekynätahran päälle hiuslakkaa. Anna vaikuttaa ihan pieni hetki. Huuhtele vaate sitten haalealla vedellä.
4. Veritahra lähtee pois myös vanhana
Työpäivän aikana voi sattua yhtä ja toista.
Veritahrat lähtevät vaatteista pois heti tuoreeltaan pelkän kylmän veden avulla.
Esipese vaatetta lavuaarissa tai ämpärissä mahdollisimman kylmällä vedellä. Kun olet saanut tahran haalistumaan merkittävästi, voit pestä vaatteen pesukoneessa normaaliin tapaan.
Joskus verinen vaate unohtuu työmaalle, autoon tai pyykkikorin pohjalle. Ei hätää: voit saada sen puhtaaksi uittamalla tahraista kohtaa lämpimässä maidossa (mikä on ylivoimainen konsti myös punaviinitahrojen poistamiseen).
5. Mutatahra pois arista tekstiileistä
Muta lähtee työvaatteista yleensä ihan normaalilla pyykinpesuaineella ja -ohjelmalla.
Joskus muta voi tahria myös villapaidat, villaiset kaulahuivit ja muut aremmat materiaalit, joita et halua pestä kovinkaan usein (etkä ainakaan 60 asteessa).
Kokeile herkkään kankaaseen tulleeseen mutatahraan kananmunankeltuaista, eli riko muna tahran päälle.
Huomaat, että mutatahran tilalle on tullut kananmunatahra. Sen saat pois villavaatteesta kylmällä vedellä huuhtelemalla.
6. Purukumi pitää ensin jäädyttää
Mihinkähän se purkka tippui? No tietenkin penkille, ja nyt purkka on tahrinut sekä housut että penkin pehmusteen.
Purkan saa pois jäädyttämällä. Laita siis housut pakastimeen vähintään yön, mutta mieluiten koko viikonlopun ajaksi. Jäätyneen purukumin saa pois vaatteista kynnellä rapsuttamalla.
Jos sinulla ei ole aikaa pitää pöksyjä pakastimessa, kokeile, saisitko purkan jäätymään tarpeeksi jääpalan avulla. Jääpalakikkaa voit soveltaa myös autonpenkin pehmustetta puhdistaessasi.
7. Sappisaippualla ruohotahran kimppuun
Ruoho tahrii äkkiä varsinkin vaaleat vaatteet.
Saat sukat, paidat ja shortsit taas puhtaiksi sappisaippuan avulla. Anna sappisaippuan vaikuttaa jonkin aikaa, ennen kuin laitat vaatteen pesukoneeseen.
8. Kahvitahraan riittää kylmä vesi
Pitkän työpäivän aikana voi kulua monta kuppia kahvia, ja toisinaan kahvia roiskuu myös syliin tai rinnuksille. Kahvitahrasta pääsee kuitenkin eroon helpommin kuin monista muista tahroista.
Saat tahran pois helpoiten heti tuoreeltaan pesemällä vaatetta kylmällä vedellä, mutta tahranpoisto onnistuu (kylmällä vedellä) vielä kotiin päästyäkin.
9. Kananmunatahraa ei saa poistaa lämpimällä vedellä
Paistettu kananmuna on oivallinen aamiainen, mikä pitää nälän pitkään loitolla. Kiireessä saatat sotkea työpaidan kananmunaan. Saat tahran pois pelkällä vedellä, joten saatat päästä samalla paidalla töihin.
Älä kuitenkaan ala pestä tahraa lämpimällä vedellä. Lämmin vesi nimittäin hyydyttää kananmunanvalkuaisen. Siten tahra takertuu ihan tosissaan kankaan kuituihin. Ota siis avuksi kylmää vettä, niin tahra on pian pois päiväjärjestyksestä.
10. Mustikka- ja muut marjatahrat kauhistuvat kiehuvaa vettä
Terveellinen aamiainen tai välipala sisältää marjoja. Mustikka tai esimerkiksi puolukka saattaa joskus eksyä muualle kuin suuhun. Marja voi jättää vaatteeseen ikävän ja selvästi erottuvan tahran.
Mitä pikemmin pääset tahran kimppuun, sen todennäköisemmin pääset tahrasta eroon.
Kuten edeltä käy ilmi, monet tahrat pitää poistaa nimenomaan kylmällä vedellä, mutta marjatahrat ovat asia erikseen.
Kaada marjatahran päälle aina kiehuvan kuumaa vettä. On suorastaan taianomaista huomata, miten tahra katoaa pelkän kuuman veden avulla. Joskus koko tahra lähtee kerralla, mutta isommat marjatahrat voivat edellyttää vielä toista käsittelyä ja normaalia pesua.
Sappisaippuaa tarvitaan joka kodissa
Jos tahra ehtii pinttyä tai kyse on jostain muusta tahrasta kuin mitä edellä on lueteltu, kokeile sappisaippuaa. Sappisaippua toimii etenkin veri- ja rasvatahroihin.
Sappisaippuan vaikutus perustuu sappinesteen emulgoivaan vaikutukseen.
Sappisaippua saa siis vaatteessa olevan rasva- tai proteiinitahran yhdistymään veden kanssa, jolloin tahra liukenee veteen ja poistuu vaatteesta.
Pitkä (10–30 minuutin) vaikutusaika tehostaa sappisaippuan vaikutusta.
Naudan sappea on osattu käyttää puhdistamisessa ainakin 1760-luvulta asti. Sappisaippuaa myydään edelleen useissa päivittäistavarakaupoissa sekä palasaippuana että liuoksena.
Sappisaippua puhdistaa tekstiilit varsin ympäristöystävällisesti ja edullisesti, mutta vegaanikotiin se ei sovi.