Vuosi 2022 alkaa olla lopuillaan ja on aika pohtia, kuinka voisimme olla entistä ekologisempi tulevana vuotena. Keräsimme yhteen parhaat vinkit kohti ekologisempaa vuotta 2023.
Ekologinen elämäntapa ja luonnonsuojelun edistäminen ovat tärkeitä Lions Clubin arvoja, ja haluamme kannustaa jokaista ottamaan askelia kohti ekologisempaa elämää. Jo pienillä teoilla voit säästää luontoa.
Vähennä roskien määrää
Aivan ensimmäisenä, helpoin keino olla ekologisempi on vähentää roskien määrää. Roskien määrän vähentämistä edistää kierrätyksen tehostaminen sekä kestotuotteiden suosiminen kertakäyttötuotteiden sijasta. Myös vähentämällä ruokahävikkiä voit minimoida syntyvien roskien määrää.
Ehkäise jätteen syntyminen
Helppo vinkki jätteen vähentämiseksi on ostaa laadukkaita tuotteita halpojen sijaan. Vielä parempi, jos tuote on korjattavissa, eikä pienen vian osuessa kohdalle tarvitse heti ostaa uutta. Suosi myös kirpputoreja hankkinnoissasi. Voit yhtälailla myös myydä ylimääräiset ehjät tuotteet kirpputorille jätteen vähentämiseksi.
Toinen helppo tapa ennaltaehkäistä jätteiden syntymistä on vältellä ylipakattuja tuotteita. Ota yhdeksi hankintakriteeriksi joko minimaalinen pakkaus tai helposti kierrätettävät materiaalit. Välttämällä muovipakkauksia ja suosimalla helposti kierrätettäviä materiaaleja säästät luontoa, ja vähennät syntyvän jätteen määrää huomattavasti.
Minimoi ruokahävikki
Helpoin tapa vähentää ruokahävikin syntymistä on suunnitella viikon ruokalista etukäteen, ja ostaa ruokaa vain sen verran kuin sitä tulee syötyä.
Vältä suuria pakkauksia helposti pilaantuvien tuotteiden kohdalla, ja huolehdi tuotteiden oikeaoppisesta säilytyksestä. Älä myöskään avaa uutta pakettia ennen kuin edellinen on käytetty loppuun.
Jos teet ruokaa kerralla suuria määriä, muista hyödyntää pakastinta. Sen lisäksi että ruokahävikki vähenee, on sinulla aina valmista ruokaa pakastimessa.
Jos ruuan parasta ennen -päiväys on mennyt, älä heitä sitä suoraan roskiin, vaan tarkasta onko tuote vielä syömäkelpoinen. Parasta ennen päiväys ei ole kiveen hakattu, toisin kuin viimeinen käyttöpäivä.
Vaihda kertakäyttötuotteet kestävimpiin vaihtoehtoihin
Kertakäyttötuotteet ovat suurimpia jätteen aiheuttajia. Vaihtamalla ne kestotuotteisin vähennät jätteiden määrää merkittävästi.
Esimerkkejä kertakäyttötuotteiden korvaamisesta:
- Käytä kaupassa muovikassien sijasta kestokassia tai kangaskassia
- Vaihda pesuainepurkit uudelleentäytettäviin ja suosi isoja pakkauksia
- Korvaa talouspaperi uudelleenkäytettävillä pestävillä tiskiräteillä
- Älä säilö ruokaa kelmussa tai foliossa, suosi uudelleenkäytettäviä rasioita
- Vaihda lahjapaperi uudelleenkäytettävään lahjapussiin tai laatikkoon
Vähennä energiaa kuluttavia toimintoja
Sähkön hinnan ollessa kovassa nousussa on sähkön säästäminen myös taloudellisesti kannattavaa. Säästät samalla luontoa ja pitkän pennin.
Helpoin tapa sähkön säästämiseen on turhien sähkölaitteiden käytön minimointi sekä vanhojen sähkölaitteiden päivittäminen energiatehokkaampiin malleihin. Myös valojen sulkemisella ja lämmityksen säätämiselle viileämmälle voi saavuttaa merkittävää energiansäästöä.
Kuinka säästää lämmityksessä
- Laske lämpötilaa viileämmälle. Sen lisäksi, että säästät energiaa, paranee sisäilman laatu ja asumismukavuus. Viileämpi ilma voi myös vähentää kuivuuden tunnetta talviaikaan. Hankkimalla lämpömittarin jokaiseen huoneeseen ylläpidät sopivaa lämpötilaa helposti
- Jos poistut kotoa pidemmäksi aikaa, säädä lämpötila entistä matalammalle
- Huolehdi termostaatin kunnosta
- Tarkasta ikkunoiden tiivisteet tasaisen väliajoin
- Investoi energiatehokkaampaan lämmitysmuotoon tai hanki ilmalämpöpumppu sähkölämmityksen tueksi
- Säädä lattialämmitystä pienemmälle
Kuinka säästää käyttösähköä
- Sulje turhat sähkölaitteet kun et käytä niitä
- Vaihda vanhat sähkösyöpöt energiatehokkaisiin malleihin
- Kun hankit uutta sähkölaitetta, huomioi sen energialuokitus
- Säädä jääkaappi ja pakastin oikeaan lämpötilaan
- Älä valoja päälle ja vaihda valaisimiin energiansäästölamput. LED-valot kuluttavat vain hyvin vähän sähköä
- Hanki kytkimellä suljettavat tai älykkäät pistorasiat, jotka voi sulkea myös älypuhelimella.
Valitse ympäristöystävällisempiä tuotteita ja palveluita
Voit olla huomattavasti ekologisempi suosimalla kestäviä ja ympäristöystävällisempiä tuotteita ja palveluita. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi luomutuotteiden tai kotimaisten tuotteiden valitesemista. Kun suosit paikallisia tuotteita, vähenee tuonti- ja kuljetusmäärät. Voit edistää ekologisuutta entisestään valitsemalla kierrätysmateriaaleista valmístettuja tuotteita.
Suurempin hankintojen kohdalla kannattaa määrän tai halvan hinnan sijaan panostaa laatuun. Laadukkaat tuotteet kestävät käyttöä, ja voit tarvittaessa korjata ne uuden ostamisen sijaan. Esimerkiksi vaatteiden kohdalla, suosi aidosti laadukkaita merkkejä pikamuotibrändien sijaan.
“Osta vähemmän, osta parempaa ja ekologisempaa”
Vinkit ympäristöystävällisempiin valintoihin:
- Suosi kotimaisia tuotteita, lähiruokaa sekä luomua mahdollisuuksien mukaan
- Suosi kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita
- Vältä ylimääräisten muoviesineiden hankkimista
- Vältä myös liiallisia muovipakkauksia
- Panosta hankinnoissa laatuun, ei määrään
Kun olet tekemässä hankintaa, kiinnitä huomiota tuotteen valmistustapaan, käyttötapaan sekä materiaaleihin. Näistä tunnistat helposti ekologisen tuotteen.
Ekologinen valmistustapa tarkoittaa usein joko käsityötä tai uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämistä valmistusprosessissa. Ekologinen käyttötapa viittaa tuotteen pitkään elinkaareen. Ekologiset materiaalit ovat usein kierrätysmateriaaleja, tai helposti kierrätettäviä. Materiaalin ekologisuuteen vaikuttaa myös sen kestävyys ja käyttöikä.
Osallistu ympäristöön vaikuttamiseen
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, on tärkeää olla aktiivinen yhteisössä ja vaikuttaa positiivisesti ympäristöön. Tämä voi tarkoittaa muun muassa osallistumista paikallisiin hankkeisiin tai vaikuttamista erilaisissa järjestöissä.
Lionsklubit ympäri Suomen järjestävät aktiivisesti hankkeita ja tapahtumia ympäristön hyväksi. Helppo tapa edistää luonnonsuojelua ja ekologisuutta on liittyä paikallisjärjestöön, ja olla aktiivinen luonnonsuojeluhankkeissa.