admin
on
18 toukokuun, 2023

Kitke arjen sähkösyöpöt – Näillä muutoksia säästät luontoa ja rahaa

Ekologisuus ja luonnonsuojelu ovat Lions Clubin tärkeimpiä arvoista. Siksi kannustamme jokaista tekemään ekologisia valintoja arjessaan: jo pienilläkin muutoksilla voit tehdä suuren muutoksen vuosittaiseen hiilijalanjälkeesi. Helppo askel kohti ekologisempaa elämää on kitkeä arjen suurimmat sähkösyöpöt. Aiemmassa artikkelissa listasimme helppoja keinoja sähkön säästämiseen talotekniikan ja lämmityksen näkökulmasta, mutta tällä kertaa paneudumme tarkemmin kodin suurimpiin yksittäisiin sähkönkuluttajiin. Kodin…

Ekologisuus ja luonnonsuojelu ovat Lions Clubin tärkeimpiä arvoista. Siksi kannustamme jokaista tekemään ekologisia valintoja arjessaan: jo pienilläkin muutoksilla voit tehdä suuren muutoksen vuosittaiseen hiilijalanjälkeesi.

Helppo askel kohti ekologisempaa elämää on kitkeä arjen suurimmat sähkösyöpöt. Aiemmassa artikkelissa listasimme helppoja keinoja sähkön säästämiseen talotekniikan ja lämmityksen näkökulmasta, mutta tällä kertaa paneudumme tarkemmin kodin suurimpiin yksittäisiin sähkönkuluttajiin.

Kodin suurimpia sähkösyöppöjä ovat muun muassa erilaiset sähkölaitteet, kuten hellat, saunat ja muut arjen ylellisyydet. Emme missään nimessä kehota lopettamaan täysin näiden sähkösyöppöjen käyttöä, vaan kannustamme niiden ekologisempaan käyttöön. Pienilläkin muutoksilla voit säästää jopa satoja euroja vuositasolla.

Veden lämmitys

Veden lämmitys kuluttaa enemmän energiaa kuin huomaatkaan. Jo yhdenkin asteen lämmönnosto näkyy suoraan sähkönkulutuksessa. Kun lasket suihkuveden lämpötilaa muutamalla asteella, voit huomata jopa kilowattien muutoksen kuukausittaisessa sähkönkulutuksessa.

Suihkuveden lisäksi kiinnitä huomiota myös pesukoneiden lämpötilaan. Käyttämällä tehokkaita pesuaineina voit helposti pestä astiat tai pyykin matalammassa lämpötilassa saavuttaen saman lopputuloksen.

Yhä useamman omakotitalon terassille on viime vuosina ilmestynyt trendikäs ulkoporeallas. Ulkoporeallas tarjoaa helpon ja nopean irtioton arjesta. Ulkoporealtaan ylläpito on kuitenkin kallista puuhaa, etenkin talviaikaan. Jos tiedät, ettet tule käyttämään allasta pitkään aikaan, sulje ylläpitolämmitys kokonaan pois.

Rajaa käyttö tarpeen mukaan

Ulkoporealtaan pitäminen lämpimänä vuoden ympäri tuo suuren piikin sähkönkulutukseen. Jos käytät ulkoporeallasta harvemmin tiettynä ajankohtana kuten talvella, sulje lämmitys kokonaan. Lämmityksen sulkeminen on yhtälailla kannattavaa, jos lähdet esimerkiksi pidemmälle matkalla.

Älä pidä ulkoporeallasta turhaan lämpimänä.

Sauna

Saunominen on tärkeä osa suomalaista kulttuuria; viikoittainen saunan lämmitys on monelle tärkeä irtiotto arjesta. Nykyään lähes jokaisesta kodista löytyy sähkökiuas, joka on yksi suurimmista kodin sähkösyöpöistä.

Sähkön hintojen ollessa historiallisen korkealla voi säännöllisempi saunan lämmitys tulla hyvinkin kalliiksi. Tässä muutamia vinkkejä ekologisempaan saunomiseen.

Ajoita saunan lämmitys oikein

Saunaa ei kannata pitää turhaan päällä. Ajoita siis saunan lämmitys siten, että olet valmis saunomaan heti kiukaan lämmettyä. Menemällä saunaan välittömästi voit lohkaista leijonanosan saunan energiankulutuksesta.

Laske lämpötilaa

Mitä korkeampi lämpötila, sitä enemmän kiuas kuluttaa sähköä. Sen lisäksi että lämpötilan laskeminen pienentää kiukaan sähkönkulutusta jopa kymmeniä prosentteja, voi lopputuloksena olla jopa entistä nautinnollisemmat löylyt.

Sähkösaunasta puhuttaessa korkeampi lämpötila ei ole lupaus paremmista löylyistä, vaan päinvastoin matalampi lämpö mahdollistaa paljon pehmeämmät ja kosteammat löylyt. Älä kuitenkaan laske lämpötilaa liikaa, jotta kiuas ei pääse jäähtymään löylyvedestä.

Päivitä vanha kiuas

Näyttääkö saunan sähkönkulutus karkaavan käsistä? Syynä ei aina ole liika saunominen, vaan vanha kiuas. Modernit kiukaat ovat vanhoja huomattavasti energiatehokkaampia, ja mahdollistavat entistä paremmat löylyt huomattavasti pienemmällä sähkönkulutuksella.

Uuni

Etenkin vanhemmat uunit voivat osoittautua suuriksi sähkösyöpöiksi. Pitkät lämmitysajat ja kuluneet vastukset kuluttavat suuria määriä sähköä. Tämän vuoksi uunia kannattaakin käyttää harkiten ja suunnitelmallisesti ja järkevästi.

Tee suuria annoksia kerralla

Uunia kannattaa käyttää suurten ruoka-annosten valmistukseen. Jokapäiväinen uunin lämmitys tulee pitkällä aikavälillä kalliiksi. Erilaiset laatikkoruoat, kiusaukset ja padat ovat hyviä esimerkkejä ruoista, joita syöt useamman päivän yhdellä uunin lämmityksellä.

Päivitä vanha uuni energiatehokkaampaan malliin

Samoin kuin sähkökiukaiden kohdalla, voi vanha ja kulunut uuni aiheuttaa ylimääräistä sähkönkulutusta. Uutta uunia hankkiessa kiinnitä huomiota energialuokitukseen. Valitsemalla A- tai korkeamman energialuokan uunin voit jopa puolittaa ruoanlaiton aiheuttaman energiankulutuksen.

Sähkölämmitys

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä kodin suurin sähkösyöppö eli suora sähkölämmitys. Kodin lämmittäminen sähköpattereilla kuluttaa valtavia määriä energiaa.

Vaikka lämmitysmuodon päivittäminen on suuri investointi, maksaa se itsensä takaisin vuosien saatossa. Oikein mitoitettu energiaremontti voi lohkaista jopa puolet vuosittaisesta sähkölaskusta.

Jos et halua investoida kokonaisvaltaiseen energiaremonttiin, ovat aurinkopaneelit erinomaisen investointi sähkölämmityksen rinnalle.