admin
on
28 helmikuun, 2023

Parhaat vinkit sähkön säästämiseen – Näin säästät rahaa ja luontoa

Kuinka säästää sähköä? Keräsimme yhteen 10 parasta sähkösäästövinkkiä.

Oletko pohtinut, kuinka voisit säästää sähkölaskussa entistä enemmän? Jos vastasit kyllä, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä kirjoituksessa jaamme parhaat vinkit joilla säästät rahaa ja luontoa.

Vaikka modernit kodit pyritään rakentamaan mahdollisimman energiatehokkaiksi, voi koti olla täysin huomaamatta todellinen energiasyöppö. Suuri sähkönkulutus on usein monen tekijän summa, mihin voi johtaa esimerkiksi vanhentunut lämmitysjärjestelmä tai rehellinen huolimattomuus.

Etenkin näin talviaikaan energiantarve on valtava muihin vuodenaikoihin verrattuna, joten pienilläkin säästötoimilla voit saavuttaa merkittäviä hyötyjä talven kylminä kuukausina. Me Lions Clubilla kannustamme jokaista elämään ekologisesti, joten keräsimme yhteen 10 parasta vinkkiä sähkön säästämiseksi kotona.

Sähkön säästäminen on kannattavaa niin ympäristön kuin oman lompakon kannalta. Sähkön säästäminen kannattaa aina, vaikka sähkösopimuksesi olisi kuinka edullinen.

Lämmitä kotisi oikein – minimoi lämmityskustannukset

Etenkin omakotitaloissa suurin energiasyöppö on lämmitys. Pakkaskeleillä lämmitys on välttämättömyys niin omakotitaloissa kun taloyhtiöissä, joten otamme huomioon kaikki asumismuodot.

Lämmtyskustannuksissa voi saavuttaa merkittäviä säästöä pienilläkin muutoksissa. Esimerkiksi huonelämpötilan laskeminen vain muutamalla asteella voi näkyä suurena laskuna vuosittaisessa sähkönkulutuksessa. Yhden asteen lasku tarkoittaa keskimäärin 5 prosentin säästöä kulutuksessa.

Pienillä järkevillä muutoksilla voit saavuttaa merkittäviä säästöjä.

Sähkölämmitys – säästä pitkä penni toimimalla oikein

Suora sähkölämmitys on kallis sähkösyöppö. Etenkin talven kylmimpinä kuukausina sähköllä lämmittäminen on kallista, eikä kovinkaan kannattavaa ympäristön kannalta.

Jos asut sähkölämmitteisessä talossa, on kulutuksen säännöllinen seuranta sekä säästötoimiin panostaminen tärkeää.

Siirry hybridilämmitykseen

Koska suora sähkölämmitys ei ole kovinkaan energiatehokas lämmitysmuoto, kannattaa sen rinnalle harkita toista lämmitysmuotoa niin kutsuttuun hybridilämmitykseen.

Hybridilämmitys tarkoittaa lämmitysratkaisua, jossa hyödynnetään kahta tai useampaa lämmitysmuotoa yhtäaikaisesti. Hybridilämmityksessä voidaan hyödytää esimerkiksi ilmalämpöpumppua tai puulämmitystä.

Ilmalämpöpumpun asentaminen on todellinen ekoteko, joka parantaa omakotitalon energiatehokkuutta merkittävästi tuoden jopa satojen eurojen säästöjä vuodessa. Keskimäärin 1500-2000 euroa maksava pumppu maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Hybridilämmityksessä voidaan hyödyntää myös aurinkoenergiaa. Kun kesällä tuotettu ylijäämäsähkö varastoidaan talveksi, tuottavat aurinkopaneelit merkittäviä säästöjä myös pimeämpinä kuukausina.

Tee kokonaisvaltainen energiaremontti

Jos kyseessä on suurempi sähkölämmitteinen omakotitalo, voi lämmitysjärjestelmän päivitys olla hybridilämmitystä kannattavampi vaihtoehto. Modernit lämmitysmuodot on kustannustehokkaita, ja saavuttavat saman lämmitystehon sähkölämmitystä huomattavasti matalammalla energiankulutuksella.

Energiatehokkaimmat lämmitysmuodot ovat ehdottomasti maalämpö ja ilmavesilämpöpumppu. Molemmat ovat suuria investointeja, jotka voivat laskea vuosittaisia lämmityskustannuksia jopa kymmenillä prosenteilla.

Paranna kodin energiatehokkuutta

Energiatehokas koti pysyy lämpimänä mahdollisimman pienellä energialla. Tähän vaikuttaa moni muukin seikka kuin itse lämmitysjärjestelmä.

Energiatehokkuutta voit parantaa helposti itse pienillä toimenpiteillä, joista osa on todella edullisia maksaen itsensä moninkertaisena takaisin.

Helpoin keino energiatehokkuuden parantamiseksi on uusi ajan saatossa kuluneet eristeet. Heikot eristeet johtava lämpöhäviöön ja hukkalämmön syntymiseen, jolloin energiaa kuluu lämmitykseen aivan turhaan. Suurin lämpöhäviö syntyy yläpohjasta, joissa on lisäeristys on pahimmissa tapauksissa jätetty kokonaan tekemättä.

Toinen suuri hukkalämmön aiheuttaja on vanhat ikkunat, ja eritoten niiden tiivisteet. Ikkunoiden tiivisteiden uusiminen on kannattavaa, sillä uudet tiivisteet eivät maksa juuri mitään ja niiden vaikutus on erittäin suuri energiatehokkuuden kannalta.

Sulje turhat sähkölaitteet

Sähkölaitteiden jättäminen päälle voi tuntua merkityksettömältä, mutta pidemmällä aikavälillä esimerkiksi valojen pitäminen päällä aamusta iltaan alkaa näkyä sähkölaskussa. Kuten energiatehokkuudenkin kohdalla, pienillä muutoksia voit saavuttaa merkittäviä säästöjä pidemmällä aikavälillä.

  • Älä pidä kaikkia valoja päällä yhtä aikaa
  • Älä pidä televisiota taustalla päällä
  • Pyri käyttämään laitteissa virransäästötilaa jos vain mahdollista
  • Sulje laitteet, vältä stand-by-tiloja. Esimerkiksi tietokoneissa tai pelikonsoleissa on vaihtoehtona täysi sammutus tai lepotila. Microsoftin tekemän tutkimuksen mukaan täysin suljettu Xbox-pelikonsoli kuluttaa jopa 20 kertaa vähemmän sähköä lepotilaan verrattuna.

Säästä sähköä keittiössä – Kokkaa ekologisemmin

Ruoanlaitto kuluttaa aina sähköä, ja toimimalla oikein ja muuttamalla vanhoja tapoja voit tehdä kokkaamisesta entistä ekologisempaa.

Keittiövälineistä uuni on suurin sähkösyöppö, joten sitä on järkevintä käyttää harkiten. Onkin kannattavampaa tehdä kerralla suurempia annoksia, kuin paistaa vain yhden päivän annos.

  • Hyödynnä vedenkeitintä esimerkiksi pastan tai riisin valmistukseen
  • Pidä kansi päällä kattiloissa, ilman kantta keittäessä suuri osa lämmöstä valuu hukkaan
  • Käytä uunien vain suurempien annosten valmistukseen
  • Hyödynnä uunin alku- ja jälkilämpö
  • Sulata pakastin säännöllisesti, vain sentin kerros jäätä nostaa sähkön kulutusta merkittävästi
  • Säädä jääkaappi ja pakastin pienemmälle

Tee sähkön säästämisestä tapa – Pienilläkin muutoksilla säästät pitkän pennin

Kun sähkönsäästämisen ottaa tavaksi ja keskittyy pieniinkin asioihin, huomaat yhtäkkiä kuukausittaisen sähkönkulutuksen putoavat kuin itsestään. Keräsimme loppuun vielä muutamia vinkkejä, joilla tehostaa sähkönsäästöä entisestään.

Sähkönkulutuksen vähentämisen ei välttämättä vaadi suuria muutoksia, useammat pienet muutokset vievät jo pitkälle.

  • Kilpailuta sähkösopimus säännöllisesti
  • Säädä lämmitys pienemmälle huoneissa jotka eivät ole aktiivisessa käytössä
  • Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita
  • Ota lyhyempiä suihkuja viileämmällä vedellä
  • Madalla näyttöjen kirkkautta
  • Hyödynnä luonnonvalo: pidä verhot auki valoisalla säällä
  • Vaihda valaisimet energiatehokkaisiin led-valoihin
  • Irrota käyttämättömät sähkölaitteet seinästä
  • Säädä patterit ja lattialämmitys pienemmälle
  • Älä pidä sähkösaunaa turhaan päällä
  • Uusia laitteita ostaessasi tarkista energialuokitus