admin
on
9 tammikuun, 2023

Miten lahjoittaa Ukrainaan? Avustuskanavat vertailussa

Pitkään jatkunut Venäjän hyökkäyssota ja kylmä talvi on lisännyt avun tarvetta Ukrainassa. Rahan lahjoittaminen on helpoin tapa tarjota apua sitä tarvitseville, ja valitsemalla luotettavan avustuskanavan varmistat avun päätymiseen oikeaan osoitteeseen.

Pitkään jatkunut Venäjän hyökkäyssota ja kylmä talvi on lisännyt avun tarvetta Ukrainassa. Rahan lahjoittaminen on helpoin tapa tarjota apua sitä tarvitseville, ja valitsemalla luotettavan avustuskanavan varmistat avun päätymiseen oikeaan osoitteeseen.

Voit osallistua auttamiseen joko kotimaisten tai kansainvälisten järjestöjen kautta. Rahalahjoitus edistää humanitaarisen avun tarjoamista kriisialueilla. Lahjoituksilla hankitaan hätäaputarvikkeita, sekä perustarvikkeita kuten ruokaa, vaatteita, lääkkeitä sekä energiaa.

Haluamme kannustaa kaikkia Lions Clubin jäseniä auttamaan. Pienikin lahjoitus tarjoaa suuren avun.

Näin tunnistat luotettavan lahjoituskanavan:

  • Suuret hyväntekeväisyysjärjestöt ovat aina luotettavampia
  • Lahjoittaessa kotimaisen järjestön kautta varmista rahankeräyslain mukaiset luvat. Lahjoituspyynnöissä on oltava näkyvillä lupanumero.
  • Vertaile eri kanavia ennen lahjoituksen tekemistä
  • Onko avustuskanavan tarjoama info luotettavaa tai relevanttia?

Avun tarve Ukrainassa on valtava, joten keräsimme yhteen luotettavimmat ja helpoimmat avustuskanavat, joiden kautta voit auttaa lähimmäistä ja levittää samalla joulumieltä. Suomessa toimivien järjestöjen kautta järjestetään keräyksiä niin Ukrainaan kuin Suomessa asuville Ukrainalaisille. 

Suomen Punainen Risti

Maailman suurin humanitaarisen avun järjestö Punainen Risti on ottanut Ukrainan yhdeksi lahjoituskohteistaan. Keräyksen tavoitteena on jakaa muun muassa ruokaa, vettä, lääkkeitä, energiaa sekä asumisratkaisuja kriisalueen siviileille.

Kerta- tai kuukausilahjoitus tukee Punaisen Ristin kansainvälistä avustustoimintaa mahdollistaen materiaaliavun ja avustustyöntekijöin lähettämisen alueella, sekä auttaa Suomeen pakolaisena saapuvia ukrainalaisia.

Jo pienelläkin lahjoituksella voit auttaa merkittävästi: esimerkiksi viiden euron lahjoituksella voidaan hankkia jopa 250 vedenpuhdistustablettia, 20 euron lahjotus mahdollistaa kodistaan pakeneelle makuualustan ja huovan, tai 60 euron lahjoituksella mahdollistat nelihenkiselle perheelle makuualustat ja huovat.

Punainen Risti on yksi suurimmista toimijoista Ukrainan auttamisessa. Runsaat lahjoitukset ovat mahdollistaneet suuret avustushankkeet, joista viimeisin on suuri diesellämmittimien ja generaattorien lahjoitus. Nämä generaattorit ja lämmittimet mahdollistavat avunjakelupisteiden ja hätämajoituksen toteuttamisen myös sähkökatkojen aikana.

Jos olet harkitsemassa joululahjoitusta Ukrainan hyväksi, on Suomen Punainen Risti luotettava lahjoituskanava. Lahjoittamasi raha menee suoraan avustushankkeiden hyväksi, jolloin apu sitä tarvitsevan luokse.

Kirkon ulkomaanapu

Kirkon ulkomaanapu on ottanut vastuuta Ukrainan auttamisessa heti hyökkäysodan käynnistyttyä. Kirkon ulkomaanavun kautta lahjoituksesi päätyy oikeaan osoitteeseen ilman välikäsiä. Ulkomaanavun kautta lahjoittaminen on helppoa: voit tehdä lahjoituksen joko perinteisellä tilisiirrolla, tekstiviestillä tai MobilePaylla.

Kirkon ulkomaanavun päätavoitteena on varmistaa sotaa pakeneville perustarvikkeiden, kuten ruoan, veden ja saippuan riittämisen. Lisäksi avustuksella pyritään edistämään lasten ja nuorten koulunkäyntiä myös konfliktin keskellä.

Kirkon ulkomaanavun lahjoituksen ja hankkeet toimivat kustannustehokkaasti, jolloin mahdollisimman suuri osa kerätyistä varoista päätyy aina oikeaan osoitteeseen. Vain alle 10 prosenttia kerätyistä varoista käytetään käytetään pakollisiin tukitoimintoihin, kuten hallintokuluihin, varainhankintaan sekä viestintää. Näin mahdollistetaan tehokas ja nopea avun toimittaminen.

Kirkon ulkomaanapu on ensimmäinen suomalainen järjestö, joka on saanut Core Humanitarian Standard -sertifikaatin. Lahjoittamalla CHS-sertifikaatin omaavien järjestöjen kautta voit olla varma, että lahjotuksesti löytää oikeen osoitteeseen ilman ylimääräisiä välikäsiä.

Plan Suomi

Plan on yksi suurimmista lasten oikeuksien puolustajista koko maailmassa, ja lahjoittamalla Ukrainaan Planin kautta osallistut Ukrainan lasten auttamiseen. Hätäapukeräykseen lahjoittaminen on helppoa ja vaivatonta, ja valitsemalla summan voit valita mitä tarvikkeita haluat hankittavan Ukrainan lasten hyväksi.

25 euron lahjoitus mahdollistaa yhdelle lapselle koulurepun ja -tarvikkeita kouluun palaamisen edistämiseksi, 50 euroa mahdollistaa hygieniapakkauksen etenkin tytöille, ja 100 euron lahjoitus mahdollistaa tablettitietokoneen, jolla kodistaan paennut lapsi voi opiskella myös kriisiaikana.

Planin kautta lahjoittaminen on tehty mahdollisimman helpoksi: voit lahjoittaa valitsemasi summan joko verkkomaksulla tai MobilePaylla, tai voit tehdä 20 euron lahjoituksen tekstiviestillä.

UNICEF

UNICEF on aktiivisimmista järjestöistä Ukrainan auttamiseksi, ja UNICEF on toiminut paikan päällä auttamassa jo kriisin ensimetreiltä. Lahjoittamalla UNICEFille tuet järjestön tärkeää toimintaa, ja varmistat avun saamisen jokaiselle sitä tarvitsevalle.

UNICEFin avustustoiminta on mahdollistanut terveydenhuoltopalvelut jopa yli 4,5 miljoonalla ukrainalaiselle, sekä edistänyt jopa yi 900 sadan terveydenhuollon yksikön toimintaa kriisialueella. UNICEF on myös toimittanut puhdasta juomavettä miljoonille Ukrainan asukkaille, sekä tarjonnut hygieniatarvikkeita ja mielenterveysapua laajalti.

Talven kynnyksellä UNICEF on tarjonnut pakolaisille lämpimiä vaateitta, sekä mahdollistanut lämmittimiä ja huopia muun muassa koulujen, terveysasemien ja sairaaloiden käyttöön.

UNICEFin kautta voit tehdä joko kertalahjoituksen, tai ryhtyä kuukausilahjoittajaksi. Kerätyt varat edistävät paikan päällä tapahtuvaa auttamista. Lahjoitusten lisäksi voit myös perustaa omakeräyksen, johon voit kutsua ystäväsi ja läheiset mukaan auttamaan.

Lahjoittamalla Ukrainaan tarjoat kallisarvoista apua – Tutustu myös näihin avustuskanaviin

Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, UNICEF ja Plan ovat suurimmat ja luotettavimmat järjestöt, joiden kautta voit auttaa Ukrainan lapsia ja pakolaisia.

Muita luotettavia suomalaisia ja kansainvälisiä avustuskanavia on lukuisia, joiden kautta mahdollistat Ukrainan lasten ja pakolaisten turvallisuuden ja perustarpeiden toteutumisen. Esimerkiksi Pelastakaa Lapset, Pelastusarmeija, Suomen Lähetysseura, SOS-lapsikylä sekä Patmos tekevät arvokasta työtä ukrainalaisten hyväksi.