admin
on
8 helmikuun, 2023

Kodin remontit ja ekologisuus – 5 vinkkiä luonnon säästämiseen

Kuinka kodin remontin voisi toteuttaa ekologisemmin? Keräsimme yhteen viisi vinkkiä, joilla toteutat remonttisi entistä ekologisemmin ja kestävämmin.

Kodin remontit ovat suuria projekteja, joissa voi syntyä paljon jätettä. Koska me Lions Cubilla arvostamme ekologisuutta ja vähäpäästöisyyttä, keräsimme yhteen kuusi vinkkiä ekologisempaan remontointiin.

Remontin ekologisuuteen voit vaikuttaa merkittävästi materiaalivalinnoilla ja huolellisella suunnittelulla. Karsimalla turhat työvaiheet ja suosimalla kestäviä materiaaleja saavutat paremman lopputuloksen, etkä joudu murehtimaan uudesta remontista vielä pitkään aikaan.

Suunnittele remontti huolellisesti – Karsi turhat työvaiheet pois

Aina ei tarvitse rakentaa uutta: säästät aikaa ja materiaaleja kun korjaan vanhaa sen sijaan että rakentaisit uutta. Tee ennen remonttia kattava lähtötilanteen kartoitus, ja selvitä materiaaleja ja rakenteita voisit uusiokäyttää tai säilyttää.

Karsimalla turhat työvaiheet säästät rahaa ja luontoa.

Vinkit ekologisen remontin suunnitteluun:

 • Tee kattava lähtötilanteen kartoitus
 • Pohdi, mitä materiaaleja voisit uusiokäyttää ja korjata
 • Tee pintaremontti kokonaisvaltaisen remontin sijaan
 • Karsi turhat työvaiheet pois, aina ei tarvitse rakentaa uutta

Panosta kestäviin ratkaisuihin

Kestävät materiaalit ja ratkaisut ovat ekologisen remontin kulmakivi. Panostamalla kestäviin materiaaleihin et joudu murehtimaan uudesta remontista pitkään aikaan. Suurempi investointi remonttiin maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä samalla säästäen luontoa.

Käytetään esimerkkinä omakotitalon kattoremonttia: kattoremontin kohdalla voit säästää luontoa ja rahaa panostamalla kestävään ja pitkäaikaiseen kattoon halvemman ratkaisun sijaan.

Esimerkiksi käsintehty konesaumakatto on pätkätavarana ostettua huopakattoa huomattavasti kestävämpi ratkaisu. Laadukas konesaumattu peltikatto kestää hyvin hoidettuna jopa 100 vuotta, kun taas huopakaton käyttöikä voi jäädä alle 25 vuoteen.

Hyödynnä kierrätysmateriaaleja

Pienemmän remontin voi helposti toteuttaa hyödyntäen kierrätysmateriaaleja. Esimerkiksi hyväkuntoiset uusiokäytetyt puumateriaalit tai tiilet soveltuvat erinomaisesti pienempiin saneerauksiin.

Huomioi kuitenkin, että sopivien kierrätysmateriaalien löytäminen voi viedä aikaa, joten aloita niiden etsiminen hyvissä ajoin. Etenkin suuremmista kaupungeista löydät useita kierrätyskeskuksia joista etsiä kierrätysmateriaaleja. Rakennusmateriaalien lisäksi voit löytää myös käyttökelpoisia huonekaluja, tulisijoja sekä keittiö- ja kylpyhuonekalusteita.

Jossain tapauksessa kierrätetyt kalusteet ja materiaalit voivat olla uusia kestävämpiä.

Jos remontista jää yli käyttökelpoisa materiaaleja, älä heitä niitä pois, vaan säilö ne tulevia remontteja varten. Fiksu ja ekologinen remointoija käy puretut materiaalit läpi ennen reissua kaatopaikalle.

Panosta energiatehokkaisiin ratkaisuihin

Ekologisissa remonteissa on tärkeää huomioida myös energiatehokkaat ratkaisut. Energiatehokkuus koskee lähinnä energia- ja ikkunaremontteja.

Energiatehokkuudella tarkoitetaan käytännössä kodin lämmityksen ja sähkönkulutuksen hyötysuhdetta. Energiatehokas pysyy lämpimänä minimaalisella energiankulutuksella.

Energiatehokas koti säästää ympäristöä ja rahaa, kun lämmitykseen vaadittava energiamäärä pienenee. Vaikka energiatehokkuutta edistävä remontti voi vaatia suuren alkuinvestoinnin, maksaa se itsensä takaisin pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi maalämpöpumpun asentaminen tuottaa puhdasta säästöä jo alle kymmenen vuoden kuluessa.

Vinkit kodin energiatehokkuuden parantamiseen:

 • Korvaa sähkö- tai öljylämmitys ympäristöystävällisemmällä vaihtoehdolla kuten maalämmöllä tai ilmavesilämpöpumpulla
 • Uusi ikkunoiden ja ovien tiivisteet lämpöhäviön minimoimiseksi
 • Vaihda vanhat valaisimet matalan sähkönkulutuksen ledeihin
 • Huolehdi ilmanvaihdon toimivuudesta: laadukas ilmanvaihto edistää lämmitysjärjestelmien tehokasta toimintaa
 • Vaihda vanhan kodinkoneet energiatehokkaampiin malleihin
 • Kiinnitä huomiota sähkölaitteiden energialuokituksiin. Heikko energialuokitus on merkki ylenpalttisesta sähkösyöpöstä

Vältä muovia ja suosi luonnonmateriaaleja

Pyri välttämään muovisia rakenteita remonteissa, ja korvaamaan ne luonnonmateriaaleilla. Muovisten materiaalien kierrättäminen on haastavaa, joten korvaamalla muovin orgaanisilla materiaaleilla voit vähentää rakennusjätettä merkittävästi.

Luonnonmateriaalien hiilijalanjälki on käytännössä olematon verrattuna muoviin, ja ne toimivat myös hiilinieluina.

Rakenteiden lisäksi voit hyödyntää puuperäisiä tuotteita myös eristeissä. Tänä päivänä puupohjaiset eristevillat ja -levyt kuten Ekovilla ovat yhtä tehokkaita kuin synteettiset materiaalit.

Yhteenveto – Ekologisen remontoijan muistilista

Remoinnnisa voit säästää luontoa toimimalla oikein ja suunnittelemalla remontin huolellisesti. Ota talteen ekologisen remontoijan muistilista, ja toteuta tuleva remonttisi entistä ekologisemmin. 

Näillä vinkeillä säästät samalla luontoa ja selvää rahaa.

 • Hyödynnä kierrätysmateriaaleja ja käytettyjä kalusteita. Voit hyödyntää kierrätettyjä kalusteita esimerkiksi kylpyhuoneremonttiin
 • Panosta kestäviin materiaaleihin. Suurempi investointi maksaa itsensä takaisin ajan myötä sekä säästää luontoa
 • Suunnittele remontti huolellisesti ja karsi turhat työvaiheet pois. Aina ei tarvitse rakentaa uutta: pyri korjaamaan vanhaa mahdollisuuksien mukaisesti.
 • Panosta energiatehokkaisiin ratkaisuihin: päivitä vanha lämmitysjärjestelmä esimerkiksi maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun ja vaihda vanhat sähkölaitteet ekologisempiin malleihin
 • Korjaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet energiatehokkuuden edistämiseksi
 • Vältä muovia ja suosi luonnonmateriaaleja