admin
on
12 toukokuun, 2023

Hemmottelulomat Suomessa – Kotimaanmatkustus on ekologista

Kestävä ja ekologinen matkustus on noussut tärkeäksi teemaksi viime vuosina, ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat ovat entistä enemmän tapetilla. Monet ovatkin etsineet vaihtoehtoja ulkomaanmatkoille, jotka voivat aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä. Helppo keino vähentää matkustuksen hiilijalanjälkeä on matkustaa kotimaassa ulkomaanmatkan sijaan. Kotimaanmatkailu on ekologista, sekä tukee paikallisia toimijoita sekä kotimaista matkailualaa. Suomi tarjoaa upeita mahdollisuuksia loman vietolle, jotka eivät…

Kestävä ja ekologinen matkustus on noussut tärkeäksi teemaksi viime vuosina, ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat ovat entistä enemmän tapetilla. Monet ovatkin etsineet vaihtoehtoja ulkomaanmatkoille, jotka voivat aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä.

Helppo keino vähentää matkustuksen hiilijalanjälkeä on matkustaa kotimaassa ulkomaanmatkan sijaan. Kotimaanmatkailu on ekologista, sekä tukee paikallisia toimijoita sekä kotimaista matkailualaa.

Suomi tarjoaa upeita mahdollisuuksia loman vietolle, jotka eivät rasita ympäristöä. Keräsimme yhteen vinkkejä ja ideoita kotimaanmatkailuun, joilla vietät miellyttävän ja samalla ekologisen kesäloman. Oli haaveissasi sitten vaellus Lapin erämaahan, hemmotteluloma pariskunnalle tai koko perheen kylpyläloma, ovat mahdollisuudet ikimuistoiset lomaan Suomessa lähes rajattomat.

Tutustu erilaisiin matkailuvaihtoehtoihin Suomessa ja ota selvää, kuinka voit tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja seuraavalla kesälomallasi. Me Lions Clubilla kannustamme kaikkia tekemään ekogolisempia ja vastuullisempia valintoja.

Suomen upeat kylpylät

Kotimaanmatkailija löytää Suomesta lukuisia upeita kylpylöitä, jotka tarjoavat rentouttavia hemmottelulomia ekologisesti ja vieläpä varsin edullisesti. Laadukkaista kylpylöitä ympäri Suomea, ja suurin osa onkin vain lyhyen ajomatkan päässä. Kylpylälomasta nautit joko kumppanin tai koko perheen kanssa.

Suomessa on useita kylpylöitä, kuten Kuopion Rauhalahti sekä Naantalin kylpylä, jotka pyrkivät jatkuvasti vähentämään omaa energiankulutustaan ja päästöjen syntymistä. Näistä kylpylöistä löydät monipuolisia allasosastoja, saunoja sekö hemmotteluhoitoja, jotka on toteutettu kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Voit siis nauttia rentouttavasta lomasta samalla, kun teet ympäristön kannalta vastuullisen valinnan.

Ekologiset luksushotellit luonnon helmassa

Löydät ympäri Suomea monipuolisia luksushotelleja, jotka panostavat ylellisyyden lisäksi ekologisuuteen ja kestävään matkailuun. Esimerkkejä näistä on muuan muassa Kemin SnowCastle Resort, Hotel Valldalin Juvet Landscape sekä Arctic Treehouse Hotel Rovaniemellä. Nämä hotellit on perustettu luonnon helmaan uusiutuvia materiaaleja ja ekologisia rakennustapoja hyödyntäen.

Valitsemalla ekologisen luksushotellin voit nauttia rentouttavasta lomasta samalla kantaen kortesi kekoon ympäristön eteen.

Rentouttavat hyvinvointikeskukset ja hoitolat

Myös hemmotteluloma voi olla ekologinen! Löydät ympäri Suomea useita hyvinvointikeskuksia, jotka toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja tarjoavat rentouttavia palveluita laadusta tinkimättä.

Esimerkiksi Långvik Congress Wellness Hotel, Kämp Spa sekä Serenity Spa käyttävät ainoastaan luonnonmukaisia hoitotuotteita sekä panostavat energiatehokkuuteen ja päästöjen vähentämiseen. Nämä hyvinvointikeskukset tarjoavat ylellisen spa-kokemuksen kestävällä otteella.

Paikallinen ruokakulttuuri ja lähiruoka

Kotimaanmatkailun ohessa on erinomainen mahdollisuus tutustua paikallisiin ruokakulttuureihin ja lähiruokaan. Olit sitten fine diningin tai grilliruoan ystävä, löydät varmasti upeita ruokakokemuksia minne päin Suomea matkustitkaan.

Esimerkiksi ravintola Savoy Helsingissä, Aito-ravintola Espoossa sekä ravintola Smör Turussa tarjoavat suomalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan vähentäen hiilijalanjälkeä käyttämällä lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Kun valitset lähiruokaa tarjoavan ravintolan, tuet samalla paikallisia tuottajia ja viljelijöitä sekä vähennet kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä.

Ekologisten fine dining -ravintoloiden lisäksi voit tutustua myös paikalliseen pikaruokakulttuuriin. Kun nälkä yllättää, suuntaa geneerisen franchise-pikaruokalan sijaan esimerkiksi paikalliselle grillille. 

Esimerkiksi Lappeenrannasta saat herkulliset vedyt ja atomit, Oulusta aidot Kärkkäri-ryynimakkarat ja remut, tai Tampereelta rapaet kanansiivet tulisella kastikkeella.

Nauti Suomen upeasta luonnosta

Onnistuneeseen kotimaanmatkaan voi yhdistää myös aktiviteetit ja rentoutumisen luonnon helmassa. Retkeily kansallispuistossa, melonta jokireiteillä tai lintujen tarkkailu rauhallisissa lintutornipaikoissa ovat hyviä esimerkkejä edullisista aktiviteeteista.

Suomen kansallispuistot, kuten Repovesi, Koli ja Nuuksio tarjoavat mahtavat puitteet luonnossa liikkumiseen ja erilaisten aktiviteettien harrastamiseen. Löydät halutessasi myös paikallisia yrityksiä, jotka tarjoavat ohjattuja retkiä ja vuokraavat välineitä, kuten packrafteja tai telttoja. Näin tuet paikallista elinkeinoa ja edistät ekologista matkailua.

Yhteenveto – Matkusta ekologisesti kotimaassa

Suomi tarjoaa laajat mahdollisuudet matkailuun ja miellyttävän loman viettoon. Valitsemalla kotimaanmatkan kalliin ulkomaanreissun sijaan säästät luontoa ja tuet paikallisia elinkeinonharjoittajia.

Suunnittelemassa reissun huolellisesti mahdollistat unohtumattoman loman koko perheelle tai kahdestaan kumppanin kanssa. Suuri osa upeista kohteista ovat julkisten kulkuyhteyksien varrella, joten pääset reissuun myös ilman autoa.

Keräsimme loppuun vielä muutamia ideoita ekologisen kotimaanmatkan toteutukseen. Näillä vinkeillä nautit rentouttavasta lomasta aiheuttamatta suuria ympäristörasituksia.

  • Suunnittele matka huolellisesti. Näin vältyt kiireeltä ja ylimääräiseltä säätämiseltä
  • Tutustu lähialueen tarjontaan, aina ei tarvitse lähteä satojen kilometrien päähän
  • Vietä rentouttava viikonloppu ekologisessa kylpylässä, hotellissa tai hyvinvointikeskuksessa
  • Hyödynnä julkisia kulkuvälineitä mahdollisuuksien mukaan
  • Tutustu paikalliseen ruokakulttuuriin ja suosi lähiruokaa tarjoavia ravintoloita ja grillejä
  • Suuntaa luontoon. Lukuisat kansallispuistot tarjoavat erinomaiset puitteet luonnossa liikkumiseen ja erilaisiin aktiviteetteihin. Kansallispuistot mahdollistavat irtioton kaupungin vilskeestä