Näkövammaisille uusi opastus Tapiolan keskustan sokkeloihin

Tapiolan muuttuviin sokkeloihin eksymisestä on tullut kansanhuvi. Tilanne saattaa naurattaa tavallista kulkijaa, mutta heikkonäköisillä ja sokeilla on siellä täysi tekeminen.

Lions klubi Tapiola on päättänyt ryhtyä toimeen ja on aloittanut hankkeen asiantilan parantamiseksi. Varainhankintaa varten järjestetään hyväntekeväisyyskonsertti, Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, keskiviikkona 5.12.2018 klo 19:00 Espoon kulttuurikeskuksessa suuressa Tapiolasalissa.

Näkevät kulkijat harmittelevat ajantasaisten kulkureittiviitoitusten puutetta, kun useat rakennuskohteet aiheuttavat yllättäviäkin esteitä. Digitaaliset kartat ja reittiopastuksetkaan eivät pysy mukana muutoksissa.

Sokeat ja heikkonäköiset, yhteisesti näkövammaiset, käyttävät liikkumisen apuvälineenä Tapiolan keskustan alueella valkoista keppiä ja lisäksi navigointiohjelmia tai opaskoiraa tai avustajaa. Lisäksi on kehitetty digitaalisia liikkumisen apuvälineitä. Näistä eräs käyttökelpoisimmista on Suomessa kehitetty digitaalinen opastussovellus, Blindsquare, joka yhdistää GPSn paikkatiedot ja erilaiset kartta- ja navigointiohjelmat ja antaa näiden tietojen ja parhaan kykynsä mukaan kulkuohjeita ja -kuvauksia.

Leijonat aikovat, omalta osaltaan, edesauttaa näkövammaisten itsenäistä kulkemista Tapiolan keskustan alueella asentamalla sopiviin paikkoihin äänimajakoita, kuten esimerkiksi metron hisseissä on jo. Kaikki näkevät eivät pidä äänimajakoista, jolloin myös ympäristölle äänettömälle Blindsquarelle on tilauksensa. Blindsquare pystyy opastamaan sokeaa myös sisätiloissa, joihin ei GPS yllä. Sisätiloissa ja sokkeloisissa ulkotiloissa, mikä Tapiolan nykykeskusta toden totta on,täytyy asentaa sopiviin kohtiin pieniä johdottomia elektronisia majakoita, iBeacon’eita. Blindsquare havaitsee tällaisen iBeacon’in lähettämän tunnistussignaalin ja noutaa pilvestä kyseiseen majakkaan liitetyn viestin. Tämä viesti voi olla reittiohje, ilmoitus erityisestä vaarasta, aikataulutieto tai miksei kaupallinen mainos.

Leijonat suorittavat Tapiolan tarvekartoituksen kaduilla, kujilla, silloilla, kauppakeskuksissa, kaupoissa, metrossa yhdessä näkövammaisten, heidän taustajärjestöjensä henkilökunnan ja Blindsquaren edustajan MIPSoftin kanssa, jotta sekä käyttäjien että asiantuntijoiden näkemykset otettaisiin huomioon.

Leijonat aikovat käyttää hankkeen toteuttamiseen omia hyväntekeväisyysvarojaan, jotta toiminta saadaan käyntiin. Ensi vaiheessa asennetaan tavanomaisille kulkureiteille joko äänimajakoita tai iBeaconeita ja näihin liitetään opastustiedot. Blindsquare sovellus on maksullinen ja leijonat ovat suunnitelleet avustaa näkövammaisia niiden hankinnassa. Sovelluksen sujuva käyttö vaatii opastusta ja koulutusta, jonka järjestäminen kuuluu myös palveluohjelmaan.
Blindsquare’sta on myös hyötyä näkevillekin erityisesti silloin, kun iBeacon’ien asennukset ja viestitykset ovat suunniteltu huolella ja asiantuntemuksella.

Hanke pyritään pitämään sen kokoisena, että leijonien pienet rahat siihen riittävät. Presidenttimme on alustavasti ilmoittanut, että muutamia tuhansia euroja on käytettävissä. Järjestelmästä saadaan kattavampi, jos kauppiailta ja julkiselta sektorilta löytyisi myös kiinnostusta asiaan. Antaahan tämä oivan tilaisuuden harjoitella tulevaisuutta varten
Blindsquare’in kehittäjä Ilkka Pirttimaa on luvannut liittää mukaan Tapiola-piirteen, josta varmasti tulee mielenkiintoinen.

Kuinka voit tukea näkövammaishankettamme
  1. klikkaa nappulaa alla ja mene konsertin lipunmyyntiin Tiketti.fi:ssä
  2. Osta lipputyyppi ”Tukilippu — Näkövammaistyön tukilippu”
  3. Koska ei ole paikkalippuja, voit kutsua kaverit mukaan myöhemminkin

– Lions Club Tapiola